Succeed in

Cambridge

CAE

10 Practice
Tests



SELF-STUDY GUIDE

- Audioscripts & Key
- Writing Supplement with model Compositions marked according to Cambridge ESOL guidelines
- Detailed JUSTIFICATION of the Answers for all key parts of each practice test



Andrew Betsis Lawrence Mamas



WRITING SUPPLEMENT

9 Sample Writing **sets** (1 pass example, and 1 fail example) written by real CAE candidates and marked by experienced Cambridge examiners, followed by a detailed justification by the examiners of the marks awarded.

TEST 1 - PART 1

QUESTION 1 - INFORMAL LETTER

Mark Scheme

■ Content

For Band 3 or above, the candidate's **INFORMAL LETTER** must include the following information:

- Interesting activities that somebody could do in the area.
- In which area it is best for your cousin to stay.
- If it is easy for somebody to get a job in that area.
- If the area is beautiful and if it could inspire somebody to do painting or drawing.
- If it is easy for your cousin to meet people of his/her age.

■ Organisation and cohesion

Clearly organised into paragraphs with appropriate linking devices.

■ Appropriacy of register and format Consistently informal to unmarked.

■ Range

Language of description, evaluation and recommendation.

■ Target reader
Would be informed.

Sample Script

Hi Andy,

It was great to receive your letter, and what exciting news! You're going to spend the summer in Europe working on your painting! Good for you for trying it! I think it's fantastic idea, however I have mixed feelings about whether or not I would recommend that you choose Florence.

On one hand, I think for sure it would inspire your painting. Florence is truly an exceptional historic city, both in general and in terms of art. And of course there are enough museums to keep you busy at least for a month, and many iconic works of art to pay homage to. Not to mention beautiful old buildings and the scenic river going through the city.

On the other hand, it's ridiculously expensive there. All the shops and restaurants seem intend on squeezing as much cash as possible from the tourists. But I know you speak fluent Italian, so you maybe be able to get a job and be fine. I would say the job would be a necessity.

Well, if you decide to go, don't stay at the old city centre. It's so expensive and packed with tourists. You should look for a place on the other side of the river where is less crowded and far more authentic. And don't worry. You'll have no trouble meeting young people. There are friendly travellers and students from all over the world. Just join in a sports centre like I did, and you'll be good.

Write soon and tell me your decision! Your cousin, Anna

Examiner Comments

Content: Good realisation of the task.

Organisation and cohesion:

Well organized, with evidence of use of a range of cohesive devices.

Range

A good range of vocabulary and structure.

Accuracy

An ambitious attempt at the task with a number of errors in the writing |("seem intend on squeezing" "so you maybe be able to") however they do not impede the reader's understanding.

Appropriacy of register and format

Appropriate to the task; consistently informal.

Target reader

Would be informed.

Marks awarded

ASSESSMENT

Candidates' answers are assessed with reference to two mark schemes: one based on the examiner's overall impression (the General Impression Mark Scheme), the other on the requirements of the particular task (the Task Specific Mark Scheme). The General Impression Mark Scheme summarises the content, organisation and cohesion, range of structures and vocabulary, register and format, and target reader indicated in the task. The Task Specific Mark Scheme focuses on criteria specific to each particular task.

■ BAND 3

Candidates who fully satisfy the Band 3 descriptor will demonstrate an adequate performance in writing at CAE level.

For a Band 3 to be awarded, the candidate's writing has a satisfactory effect on the target reader. The content is relevant with some development of the topic. Candidates who do not address all the content points will be penalised for dealing inadequately with the requirements of the task. Information and ideas are generally organised logically, though cohesive devices may not always be used appropriately. A satisfactory range of structures and vocabulary is used, though word choice may lack precision. Errors which do occur do not cause difficulty for the reader. Register and format are reasonably appropriate for the purpose of the task and the target audience.

Sample Script

Dear Andy,

Thanks for your letter. It was good to receive. Yes, you should definitely go and stay there for the summer. It would be a really good idea.

First of all, there will be plenty to interest you. There are so many museums and galleries that you can occupy yourself with visiting. The city is beautiful and has many old buildings. You can take walks along the river bank too. You can also join the sports centre like I did and meet lots of new friends. The city is very expensive, much more so than I was expecting.

You must stay in the suburbs where it's cheaper. I wanted to get a part time job to help with the costs but I couldn't speak the language enough. You speak the language, don't you? I think you could probably get a job there. That would help the costs.

I'm sure you will not be lonely if you go there. I was there only for week and I made friends with the sports centre, and in the museums and galleries. You will be there longer and you will have time to make even more friends. Besides, you will be too busy to be lonely.

I hope you will take the chance. I'm sure you will not regret it.

Love, your cousin Jill

■ BAND 2

For a Band 2 to be awarded, the candidate's writing has a negative effect on the target reader. The content is not always relevant. Information and ideas are inadequately organised and sometimes incoherent, with inaccurate use of cohesive devices. The range of structures and vocabulary is limited and/or repetitive, and errors may be basic or cause difficulty for the reader from a comprehension perspective. Register and format are sometimes inappropriate for the purpose of the task and the target audience.

A **Letter** is written in response to a situation described in the exam question. It is very important that candidates are aware of who the target reader is, in order to use appropriate language in their answers. They are expected to write letters for different occasions e.g.: to the editor of a newspaper or to the director of a company etc.

There are many Letter types such as:
a) letters of application, b) letters of reference for a friend (in letter format or a statement), c) letters of complaint, d) informal letters to a friend Letter writing conventions, clear paragraphing, good organisation, opening salutations and closing phrases are important.

Examiner Comments

Content: Content not fully developed. Some borrowing from the prompt.

Organisation and cohesion

Poorly organized. Although paragraphs are present, they do not always contain a single idea.

Range

A rather restricted range of vocabulary and structure.

Accuracy

Generally accurate with a few non-impeding errors in the writing ("help the costs" "I made friends with the sports centre").

Appropriacy of register and format Appropriate to an informal letter.

Target reader

Would be partially informed.

Marks awarded

TEST 1 - PART 2

QUESTION 2 - COMPETITION ENTRY

Mark Scheme

■ Content

For Band 3 or above, the candidate's **COMPETITION ENTRY** must:

- Nominate somebody to be honoured in the series.
- Describe the person's character and achievements.
- Justify his/her choice of them as a hero-like figure.

■ Organisation and cohesion

Clearly organised into paragraphs with appropriate linking devices.

■ Appropriacy of register and format

May mix registers if appropriate to approach taken by candidate.

■ Range

Language of description, explanation and justification. Vocabulary related to describing people.

■ Target reader

Would be informed.

Sample Script

What is a hero? Someone who saves the world, who wins a war, who saves children from dying from terrible disease? In the last hundred years, most of our lives are not touched with war, people have good health care mostly and life is not too hard. I think in the last hundred years there are a different kind of hero. If I choose a hero in the last hundred I would say it is Elvis Presley.

Elvis made a very big change in the world. I do not know his character but I think he wanted to get people's attention and challenge them. He must have been not afraid of controversy. He must have these characteristics to do what he did because he changed the view of music forever. He made it something for young people, and he made possible for it to be different from music before. He was the father of rock and roll and made possible all the different kinds of music that are popular with young people today such as hip hop and pop and metal.

I say he is a hero because all these kinds of music make people very happy. By going on a stage and shocking people he made it possible for kids today to enjoy music and also to express themselves in different ways by music.

In conclusion, I think that Elvis's contribution to today's music is very important. Each time I hear a pop song that makes me happy when I'm sad, or have fun with my friends at a concert, I owe a thanks to Elvis. The world would not be the same without him.

Examiner Comments

Content: All points covered.

Organisation and cohesion

Clearly organised into paragraphs.

Range

Vocabulary and structure is adequate for the task

Accuracy

Mostly accurate with a few awkward expressions ("there are a different kind of hero" "I owe a thanks").

Appropriacy of register and format

Appropriate to the task.

Target reader

Achieves the desired effect.

Marks awarded

A **Competition Entry** is usually written for a panel of judges and candidates have to nominate somebody for something or propose themselves for selection for something.

Candidates have to use language of persuasion and give reasons for their choices.

Sample Script

Band 3

I would like to suggest a hero for your competition. I would like to nominate Neil Armstrong, the astronaut, and the first man who stepped on the moon.

Already to be an astronaut is a very big thing that isn't easy to achieve. They are tested about very many things and they must train very hard for many years. First of all to do this someone's character must be confident and determined. He must also not mind working hard. There are many times in the school where they choose only the best to proceed, and each time he had to be chosen. Then the excursion to the moon! He must have been scared. Nobody knew what would happen. There was a very big risk. But he went in the space suit, and he went outside of the space ship and he stepped on the moon. He put a flag there too for America.

I think Neil Armstrong is a person like a hero because he took the imagination of so many people. All the children after him dreamed to be astronauts. Also, he did something so brave and so dangerous, and all the people were watching him also cheering for him to do it, and he was successful. He has a place that is his own now in all the history books. I hope you will take my advice and choose him to honour in you radio programmes.

Examiner Comments

Content: All points addressed but not expanded (not many details about the person's character, just comments about astronauts in general)

Organisation and cohesion

Not very well organized. Paragraphs present but very uneven in size.

Range

An adequate range of vocabulary but rather limited structures.

Accuracy

Quite a bit of awkwardness in the language: ("Already to be" "in the school" "dreamed to be")

Appropriacy of register and format

Appropriate to the task

Target reader

Negative effect on the reader.

Marks awarded

TEST 1 - PART 2

QUESTION 3 - LETTER OF APPLICATION

Mark Scheme

■ Content

For Band 3 or above, the candidate's **LETTER OF APPLICATION** must include the following information:

- Age of the applicant.
- Whether he/she has knowledge of the area (include a highlight of the area and say what makes it so special).
- Applicant's character, his/her interests and whether he/she gets on well with people.
- Justify why the applicant is suitable for the job.

■ Organisation and cohesion

Clearly organised into paragraphs with appropriate linking devices.

- Appropriacy of register and format Formal to unmarked.
- Range

Language of description, explanation and comparison.

■ Target reader
Would be informed.

Sample Script

Dear Sir or Madam,

I am writing in response to the advert I saw in the newspaper seeking for people to work as tour guides. I think I would make a very good tour guide and I wish to apply for the job.

There are a number of reasons that I think I would make an ideal employee for you. I am nineteen years old and have just completed my first year studying archaeology at the university. Although I did not grow up in this city, I really love it here and have enjoyed getting to know the city. Now, I know it like the back of my hand, but I still have the enthusiasm of a visitor. For this reason I think I would be very good at showing other visitors around. I have always been a sociable and like meeting and talking with people; for example when I started university I joined five different clubs! That was a bit much, so now I choose my three favourite which I'm still active with.

I believe the highlight of our area is the history. It is a very great history and it is known extensively. There are very many archaeological sites, which are well shown, for people to see and visit and understand. Not many cities have such an opportunity to educate visitors so much about the past.

I appreciate your attention to my letter and I hope you will consider my application. If you need any more information please feel free to contact me. I hope to hear from you soon.

Yours faithfully,

Examiner Comments

Content: All points covered and expanded.

Organisation and cohesion

Clearly organised into paragraphs.

Range

Very good range of vocabulary and structure.

Accuracy

Accurate with a few non-impeding errors.

Appropriacy of register and format

Consistent register, could benefit from being more formal.

Target reader

Would be informed, and would consider the applicant.

Marks awarded

A **Letter of Application** is always formal in style unless the question explicitly states otherwise. Its purpose is to propose a candidate, and outline his suitability, for a particular position. Description (of a person's character and strengths), explanation and justification are important functions in a Letter of Application.

Sample Script

Dear Sir or Madam,

I want to apply for the job of tour guide. I hope you will like my application. I know my local area very well because I grew up here and I am interested in learning all about all the interesting things here. There are a lot of sites to see and good hotels and restaurants to visit.

I get on well with people and I communicate very well with them. I am friends with everybody. I do not fight or argue with people and I am polite with them. I am funny and I like to go to the cinema with my friends and then maybe to café to talk with them about things. We give each other advice. I also like to read many books and I like sometimes to make paintings. I would like very much to have the opportunity to be a tour guide and make friendships with more people. I would make a good tour guide because I am friendly with all the people and I am polite with them. I would help them to be comfortable and to have nice times.

I would say the highlight of the area is all the good seafood restaurants and the seafront places to walk and sit in cafes and eat. These are a perfect place to take a holiday and to relax. The food is very good and it is unique. The tourists can sit outside by the sea and they can enjoy themselves.

Thank you very much for reading my letter and I hope you will think about taking me for the job of tour guide.

Yours faithfully,

--

Examiner Comments

Content: Not all points covered. Some irrelevant information included.

Organisation and cohesion

Organised into paragraphs, but lacking cohesion.

Range

Range of vocabulary and structure is limited. Vocabulary not adequate to effectively accomplish the task.

Accuracy

Basic structures generally accurate, but no attempt made at anything but very basic expression.

Appropriacy of register and format

Inconsistent register; sometimes lacking in formality.

Target reader

Would have a negative effect on the target reader.

Marks awarded

TEST 1 - PART 2

QUESTION 4 - REVIEW

Mark Scheme

■ Content

For Band 3 or above, the candidate's **REVIEW** must:

- Describe the plot and the characters.
- Say for whom the film is suitable.
- Mention any special effects or other important characteristics of the film.
- Say why you would recommend that film to somebody.

■ Organisation and cohesion

Clearly organised into paragraphs with appropriate linking devices.

■ Appropriacy of register and format

Formal to unmarked. Must be consistent.

■ Range

Language of description, explanation and opinion. Vocabulary related to description of plot, and recommendation of a film.

■ Target reader

Would be informed.

Sample Script

Film Review - Romeo and Juliet

This new film of Romeo and Juliet is a very successful adaptation of Shakespeare's famous play and it does a great job of engaging the audience with the story at all times.

The story begins with a large fight between the Capulets and the Montagues, two prestigious families in Verona, Italy. The two protagonists of the story, Romeo and Juliet, who come from these two families fall in love, but they later realise that their families are enemies. They are devastated, but they decide to marry and finally Romeo and Juliet marry by Friar Lawrence. Juliet's mother wants to make Juliet to marry a man named Paris but Juliet, refuses to comply. Fr. Lawrence gives her a potion which will make her appear dead and he promises to tell Romeo. She drinks the potion and everybody thinks she is dead. Friar Lawrence's letter fails find Romeo, so he assumes that his wife is dead and commits suicide. Later, when Juliet wakes to find Romeo dead and kills herself.

I would wholeheartedly recommend this film to anyone who like Shakespeare and romantic love stories. It is a classic story that still appeals to everybody even to younger audiences.

Examiner Comments

Content: All points covered and expanded.

Organisation and cohesion

Clearly organised into paragraphs.

Range

Very good range of vocabulary and structure.

Accuracy

A number of non-impeding errors and awkward phrases ("have been fighting with" "marry by" "make..to").

Appropriacy of register and format

Appropriate to the task.

Target reader

Would be informed and interested.

Marks awarded

A **Review** is usually written for a magazine or newspaper. Its aim is to describe and express the writer's opinion about a film, a book, etc.

Description, explanation and recommendation are important functions in a review.

Sample Script

We all have some experience in our lives that we wish we could just forget. Have you ever though about what would happen if the wish could come true? The movie "The Eternal Sunshine of a Spotless Mind" addresses just this thought.

It is a story about a man and a woman who are in love but then split up. They have a very bad time and end up hating each other and hurting so badly. So they decide to go in for a treatment to make them better by erasing their memories of each other totally. The movie shows us their memories as the doctors go to find them in order to erase them. We learn about their relationship and all the things that went wrong. We see them in their memories as they are fighting. We also see the doctors find and erasing some happy memories, that probably they would like to keep. Then after the process has completed, they go back out into the world. They end up meeting each other again, and guess what? They once again fall in love. After all, they are the same people and they have no bad memories to make them frighten. Will they make the same mistakes again, or might it work if they try again?

It is a very clever movie, and a fun movie and I would highly recommend you to watch it if you get a chance.

Examiner Comments

Content: Too much space devoted to describing plot and not enough suggesting who the film is suitable for and why. Characters not described.

Organisation and cohesion

Not very well organized. Paragraphs present but very uneven in size.

Range

An adequate range of vocabulary and structure

Accuracy

The language is generally accurate. There are a few errors ("the doctors find and erasing" "process has completed") however they do not prevent the reader from understanding the writer's intention.

Appropriacy of register and format

Appropriate to the task; attempts to be engaging

Target reader

Would be partially informed

Marks awarded

JUSTIFICATIONS OF THE ANSWERS

TEST 1

Reading Justifications Part 1

- 1. The correct answer is C. Paragraph 1. "Some stress is inevitable it's an inherent part of getting things done, of moving things on". There is no reference to stress being good for your health so A is wrong. B is wrong because although "the more stressful the job, the greater the pay", a well-paid job does not necessarily mean a 'good job'. D is wrong because the writer refers to "managing others" (a nationwide team of salespeople) as stressful.
- 2. The correct answer is A. Paragraph 3. "More damaging is stress that relates to...demands being made on you that exceed your expectations of the job" so it's unpredicted. It's not B because "physical symptoms" (illness) warn you you're under stress but it's not too late to deal with it. C is wrong because 'you' need to realise you're under stress and D is wrong because you need to know the cause and then "work out good strategies " to reduce stress.
- **3**. The correct answer is D. Paragraph 1. Somalia "was left without a functioning government in 1991". This means A and C can't be right because there is no government. It's not D because these diseases are not new; it's just there is "no effective central authority" to help the people fight against disease.
- **4.** The correct answer is C. The writer uses persuasive language to encourage people to contribute "It is only with your help that we don't have to wait for funding"..."your contribution is as vital as that of our field staff", persuasion means D. is not right. It's not B. "That's why we make no apologies" and not A. because the writer talks about treating diseases and healing wounds.
- **5.** The correct answer is A. "Paragraph 2. "the media has a huge effect on our self image and what size and shape we deem it acceptable to be". The media "has an effect" on people's image but doesn't 'discourage' unhealthy behaviour so B. is not right. C. is wrong because TV is not mentioned and D. is wrong because "quite a few men", which is more than 'relatively few', feel they need to diet.
- **6.** The correct answer is B. Paragraph 2. " if we had one million fewer obese people" there would be less cases of heart disease, diabetes and high blood pressure. Class is not mentioned so A. is wrong. C is wrong because obesity causes disease to rise. The fact that teenagers are vulnerable to "peer and media pressure" which can lead to issues "just as damaging as obesity", for example, anorexia, rules out D.

Part 2

- **7.** The correct choice is F, a general paragraph, which introduces the Marmaray Rail Tunnel Project, the 'audacious engineering project' referred to in the last sentence of the previous paragraph. Paragraph F. also discusses the associated potential earthquake problem and, as the following paragraph does not refer to geological problems, this rules out paragraphs A, C, E, and G.
- **8.** The correct choice is B. Istanbul is divided between Europe and Asia by the Bosphorus Strait and Paragraph B. refers to two road bridges crossing the strait. Paragraph B. also refers to the Sultan's suggestion, and in the following paragraph the dream is becoming a reality.
- **9.** The correct answer is D. as the last sentence in the previous paragraph refers to 'traffic hell' and in paragraph D we read about "braving gridlock' and 'two overcrowded road bridges'. The last sentence of paragraph D. talks about an 'upgraded rail service' and the first sentence of the next paragraph continues this theme, also ruling out paragraphs A, C, E and G.
- **10.** The correct choice is G, as the previous paragraph describes the process of building the tunnel and paragraph G explains that although it (building the tunnel) 'might sound straightforward', there is a problem with a geological faultline known as the NAF. The following paragraph describes the NAF so this rules out E, which talks about designing tunnels to withstand earthquakes.
- **11.** The correct answer is A. because we read that "earthquakes along the NAF are common" and the next paragraph continues the theme, referring to earthquakes 'along the NAF' as setting up a larger one.

12. The correct choice is C. because it refers to an earthquake striking Istanbul and the following paragraph discusses the possibility of this happening.

Part 3

- **13.** The correct answer is C. Paragraph 2. "some people may not know their accounts have been raided". Identity theft is "far ahead of mugging" so it's not A. It cost £1.7bn in the UK but how serious it is compared to the US is not stated so B. is not right. D is wrong because it's in order "to keep their crime profile low" that thieves do not empty an account.
- **14.** The correct answer is D. Paragraph 3. Glen Hastings says it's easy, you only need to be able to read and write. It's not A because computer skills help but they are not 'essential'. Banks lend to people with "excellent credit records" so B. is wrong. D. is wrong because he never repaid the money.
- **15.** The correct answer is B. Paragraph 3. he re-mortgaged "the property for £210,000, which he then took out of the country". It's not A. because rent was paid in advance". Re-mortgaging a property means getting a loan, using the property as collateral so C. is wrong. D. is wrong because he used the teacher's identity to 'get a loan'.
- **16.** The correct answer is A. paragraph 5. "he only stole from banks.....and big stores never the little guy". Hastings talks about the sympathetic treatment of 'victims' by banks so it's not B. It's not C. as detection, or 'being caught' are not referred to. It is banks and credit card companies that are sympathetic so that rules out D.
- **17.** The correct answer is A. Paragraph 6. because "she felt 'stunned', upset and violated" and not angry or ill so it can't be B. or C. As an actress she takes 'other people's identities' but she wasn't play-acting and "burst into tears" so it's not D.
- **18.** The correct answer is D. Paragraph 6. 'concealed gadgetry' was used to "steal her pin and clone her card". It's not A. as her card was copied. It's not B. because they used it to test the limit and waited until after midnight to use it again. The building society cancelled her card but we don't know if all the money was taken so it's not C.
- **19.** The correct answer is B. Paragraph 8. the credit card company was vigilant by checking the use of her card. It's not D. because the finance company can 'detect' not 'solve ' these cases. A. is obviously wrong and the fact that people themselves can detect card fraud makes C. incorrect.

Part 4

- **20.** D. "Get into the festival spirit by trying out kayaking, water polo and a variety of other water sports for free".
- **21.** C. "Preston's Asian community will stage.....with demonstrations from some of Europe's top chefs".
- **22.** A. "The festival kicks off on May Day in Sydney Street with the "Children's Classics" parade of 4,000 children".
- 23. E. "The images all illustrate life in the city of London".
- **24.** B. "the opportunity to have a ride in a hot air balloon"
- 25. C. "there will also be a "proms in the park" an open air cinema"
- **26.** D. "there will also be unarmed combat displays by the Royal Marines"
- 27. A. "it's a good chance to pick up a potential masterpiece"
- **28.** F. "a concert given by Mercury music Prize 2000 nominee Nitin Sawhney"
- **29.** B. "special storytelling afternoons for children by some of Britain's leading authors"
- 30. D. "unarmed combat displays......to raise money for charity"
- **31.** C. "cookery workshops given by the city's Indian and Chinese communities"
- 32. D. "Blue Badge guides will lead tours around Liverpool Landmarks"
- 33. E. "a performance by Ladysmith black Mombazo at St. Paul's Cathedral"
- **34.** B. "with human mannequin window displays at Jarrod's department store".

Use of English Justifications Part 2

- 13. focus on (prepositional word) = focus is almost always [always in this context] followed by the preposition on focus on means the same as concentrate on.
- **14.** Both **each** and **every** are used with **singular nouns**, where it is implied that an action will happen more than once or be repeated. "Each breath you take" because you take repeated breaths.
- **15. take a breath** (expression) = breathe, respire.
- **16.** in fact / in short = linking words used in order to illustrate / summarise a point.
- **17. yet** = linking word, expressing **contrast**.
- **18.** be aware of = have or show a(an) knowledge / understanding / realization / perception of something.
- **19. exactly** / **precisely** = **adverbs of manner**; usually their position is after the verb or after the verb + object.
- **20. could / should = modal** verbs; express suggestion / possibility / speculation
- **21. getting** / **doing** = **present participles** that replace a first -conditional sentence. (if we do it right ...)
- **22.** "These" refers to the health benefits previously mentioned. **Include** means involve and / or often **implies an incomplete listing of attributes** / **parts / contents / factors** like here: "[1] feeling more relaxed and [2] being more mentally alert." an incomplete list of health benefits.
- 23. we use some with countable plural nouns in the affirmative [whereas any is also used with countable plural nouns but in interrogative or negative clauses].
- **24. such as** is used for introducing examples (bloating and stomach pains, dizziness etc).
- **25. means** = missing verb; **to mean** what something is defined as or results in [has as its result / outcome] "poor breathing means [has as its result or outcome] that you don't get enough oxygen".
- **26. actually** / **really** = **adverbs** used as linking words to express reality.
- **27. miss out on** (idiom) = to lose the chance to do something / get something / achieve something e.g. missed out on the promotion.

Part 5

- **43.** in the habit of (expression) = if you are in the habit of doing something, you do it regularly or often.
- **44.** have a good chance of (expression) = there is strong likelihood / possibility of doing something or of something happening
- **45. not so much ... as** = serves as clarification of a purpose / function / action / feeling. "It's not so much a career as a hobby." The purpose of this activity (it) is recreational rather than professional.
- **46.** it goes without saying (expression) = something is so obvious that it need not be said.
- **47. something strikes somebody as** = has an emotional or cognitive impact upon them e.g. "This behavior struck me as odd".
- 48. no matter how + adverb + simple past, I couldn't make = 2^{nd} type of conditional which describes an unfulfilled condition in the present.
- **49. struggle** + **full infinitive**. **Let alone** = much less, not to mention.
- **50.** such + verb to be + noun + that clause = inverted clause of result, used for emphasis.

Listening Justifications Part 1

EXTRACT 1

- **1.** C He was ill but didn't die. Jane says the writer had been seriously ill. Bill agrees; "...it was touch and go for a while". This means he almost didn't survive.
- **2.** B "I've seen quite few of his plays and this one was completely different...." and "He really seems to be a different character to when he first started to write".

EXTRACT 2

- **3.** B Pablo says stores of the same group seemed to attract each other, while stores from different groups repelled each other.
- **4.** C Pablo goes on to say that during a two-year period they tested his theory and it was found to be correct. The Lyon Chamber of Commerce is even using the model to help entrepreneurs identify promising new premises.

EXTRACT 3

- **5.** C Costa de la Cruz has been nicknamed 'the Spanish Algarve' as it's in close proximity to Portugal.
- **6.** B "...more homes will be built soon" however "the government is being careful to preserve the natural beauty and character of the place".

Part 2

- **7.** "The majority of the canal system was built without the benefits of modern technology or **public finance**."
- **8.** "From 1790 to 1929 a large number of **competing**, independently owned canals were constructed, their waterways not uniform in size and often unable to carry the larger vessels from other sections."
- **9.** "Through a series of takeovers, the various companies eventually amalgamated and created a 'union' of canals which could form **a continuous link** between Birmingham, London and other important industrial areas."
- **10.** "Natural habitats are numerous as a result of cleaner waters and the declining industrial traffic. The hedgerows and canal banks have proved an ideal location for a number of diverse species to thrive in this tranquil and often unique environment."
- **11.** "Each waterway office can supply information on **circular walks**, waterside pubs, plus suggested routes and specific points of interest."
- **12.** "We're keen to encourage both experienced and inexperienced anglers onto the well-stocked canal network and **reservoirs**."
- **13.** "Rod licences are obligatory, and can be obtained from your local post office."
- **14.** "We can all share the delights of the canal system so please be **considerate** to other users."

Part 3

- **15.** D "All of the people I admire in showbiz are very, very smart. Quite a lot of them have been to university and benefited from it."
- **16.** A "Doing my BA is really helping me to structure my thoughts. It's just helped me organise my thoughts a bit better..."
- **17.** B "... if we can make people laugh in between it softens the blow and cushions the effect of the harder stuff we show."
- **18.** D "...a drip of water can erode a rock and I think Comic Relief is becoming a strong and mighty drip. We've got to keep going until the rock dissolves and it will dissolve but it's going to take a long time, so people have to stay committed."
- **19.** C "I went to a place called Debre Zeit where I watched this wonderful care worker called Fanti visiting various people who were suffering from HIV. Even though these people were in immense pain, there was a lot of dignity involved."
- **20.** A "I'd like to write something on my own that I feel was [is] a good piece of work, and the only way I'm going to do that is if I have confidence and faith in my own ability."

Part 4

Task One

- **21.** D "other institutions" indicates it is a big organization and not a vet. "We are protecting different species for future generations to enjoy", and this is the work of a zoo.
- **22.** C Speaker 2 now lives in "sheltered housing" which provides help for old or disabled people. "I'd be tempted not to leave the house at all some days" means that the speaker does not work. "He keeps me young at heart.." indicates the speaker is not physically young. Could also be G, but

this is not the best choice because no mention is made of the dog guiding the man

- **23.** G the speaker's "life would be totally different" without the animal and "We couldn't do without each other" indicate the person is dependent on the animal in some way. "She's doing a job" indicates that the animal is probably a guide dog, and the speaker blind.
- **24.** A "I have one patient that is seriously allergic to her dog...." indicates the speaker is a doctor.
- **25.** B The speaker says "Some people may not approve of what I do or they may wonder how I can be so brave" and we also learn that the speaker is involved in "a show". A circus is the only show there to choose, and could indeed be controversial and dangerous.

Task Two

- **26.** C "We're doing some wonderful things in the way of conservation and we are linked up with satellites and with other institutions worldwide to keep track of certain species. The value of this work cannot be underestimated."
- **27.** H "I'd be tempted not to leave the house at all some days" and "On the whole, I prefer my own company".
- **28.** G "What we could do without is people on the street coming up to us and causing a distraction" and "people don't stop to think". Choice A is not correct because it is too strong; the speaker "can understand why it happens".
- **29.** F "I have one patient who is seriously allergic to her dog but she insists on keeping it. Now that to me doesn't make any sense at all."
- **30.** B "It's to do with years of training and experience and knowing what you are doing. There's no room for error in this job."

TEST 2 Reading Justifications Part 1

- 1. The correct answer is B. Paragraph 4. The roles are for people who are able to "oversee projects that can range in value from £500,000 to several million pounds". It's not A. C. or D. because the role involves managing people and budgets and the requirement to be well-travelled, speak a foreign language or live abroad are not mentioned in the advertisement.
- 2. The correct answer is C. Paragraph 2. "We work collaboratively with other major agencies to set the agenda". It's not A. because raising money is not mentioned. B. is wrong because they are the 'lead government agency' in England and Wales. D. is not correct because the agency hasn't got a direct role in any projects.
- **3.** The correct answer is D. Paragraph 1. "there were amazing students" and Martin learned that "becoming an artist is a peer activity", which means A. can't be right. B. and C. are critical of the tutors and not correct because he felt the teachers were good.
- **4.** The correct answer is B. Paragraph 3. "All artists must......participate in the world". It's not C. because you can't turn other people's feelings into art, they "have to be your feelings". It's not D. as 'experiences' are not described. A. is incorrect because, although artists "must think of themselves as outsiders" this doesn't mean they find communication with people difficult.
- **5.** The correct answer is A. Paragraph 2. "Smoking in the workplace has been a growing issue of contention for quite some time". It's not B. as no opinion is expressed about the treatment of smokers. C. is not correct because 'passive smoking at work' is the issue that affects pub workers. D. is wrong because employers 'can' provide smoking areas but "not all offices are so accommodating".
- **6.** The correct answer is C. Paragraph 2. Smoking in the workplace is an issue that has become "one of the most emotive and potentially damaging to office harmony". A. and B. are obviously wrong as 'wages' or 'skills' are not mentioned. D. is not correct because, although 'smoking feuds' are an issue, we don't know whether smokers are more aggressive.

Part 2

- 7. The correct choice is Paragraph G because the last sentence of the previous paragraph talks about accountability of airport staff and areas of control and in Paragraph G, 'we put our lives' in the hands of airline staff, particularly pilots. Paragraph B, which refers to 'delays at check-in', might be considered because the first paragraph refers to 'recent security changes'; however, we realise someone is speaking, "I appreciate that", and nobody was introduced in the first paragraph. Paragraphs D and E can be excluded for the same reason as B.
- **8.** The correct choice is Paragraph F, which introduces Kate North who says flying is "not all terrifying" referring to the previous paragraph, the theme of which is pilots and security. The following paragraph begins with "North from Cambridge", she's a pilot with KLM. and we know her first name from Paragraph F.
- **9.** The correct choice is Paragraph D. It describes how North became a pilot with KLM and in the previous paragraph she explains how it became her ambition. In the next paragraph she discusses the advantages and disadvantages of being a pilot, which rules out paragraph E, which is about cabin crew.
- **10.** The correct choice is Paragraph A. because the topic is the cost of pilot training and the following paragraph continues the theme that competition for places in flight school is 'fierce' "despite the cost of training".
- **11.** The correct choice is Paragraph C, which discusses the various courses. In the previous paragraph, RAF training and undergraduate pay are discussed and in Paragraph C, we read about various world-recognised flight training courses in Brunel University and Oxford Aviation Training School.
- **12.** The correct choice is Paragraph E as the previous paragraph introduces Zoe Goldspink and describes her training and job as cabin crew. It's not B because the person speaking says "I never fly anywhere unless I really have to".

Part 3

- **13.** The correct answer is B. paragraph 1. "He's still scarred and the incident had a lasting impact on me". D. is clearly wrong. It's not C. because she knew she "had to fetch a bucket of water" but shock prevented it. It's not A. because she blames herself for doing nothing, not for 'causing the accident'.
- **14.** The correct answer is C. Paragraph 1. "I started studying medicine but I never really got into it". It's not A. or D. because she had given up the course before she decided to get married. B. is incorrect because, while the course wasn't what she expected, we don't know if it was demanding.
- **15.** The correct answer is D. Paragraph 4. "but back then, nature also supported us on a practical level". C. is wrong, as she cried because she couldn't cope. B. is incorrect (Paragraph 3) because we only know she was "on her own" as a single parent. A. is incorrect because she had to bring up three young children "with very little money".
- **16.** The correct answer is B. Paragraph 5. "I had faith in it because my parents had used it". Her parents used it rather than 'had a homeopathy clinic', which means C. is incorrect. D is wrong because, although "homeopathy wasn't so widely accepted" it doesn't say how people felt about it. A. is wrong because we don't know what the career prospects were.
- **17.** The correct answer is A. Paragraph 6. "people told their friends about me", which also rules out B, as they were not 'her friends'. Because 'people told their friends' she "never had to advertise", which means it can't be D. She felt guilty telling the children 'to be quiet' but she doesn't say if they were 'too noisy' so C is not the correct choice.
- **18.** The correct answer is A. Paragraph 7. "I was totally out of my depth in the beginning", which also rules out B. It's not C. as she lacked business skills and had to teach herself 'the basics'. We know she received a huge rates bill but we don't know if she could afford it or not so D is incorrect.
- **19.** The correct answer is C. paragraph 9. "I've learned you have to accept the negative things in life and use them to move on". This means she is not 'insecure and negative' so B. is incorrect. D. is obviously wrong and the fact she had "no idea how to run a business back then" Paragraph 7, means A. is not correct.